неделя, 14 май 2023 г.

Инж. Сашо Василков: Добрият стопанин е разумният стопанин


Ловците от Троянското сдружение Ловно-рибарско сдружение отчетоха дейността си за 2022 г. на 12.05.2023 г. 
 По традиция общото събрание на Сдружението започна с изслушване на „Хубава си, моя горо“ и почитане с едноминутно мълчание на паметта на починалите през последната година ловци.

Първа точка в дневния ред беше отчетът за дейността през 2022 година на 29-те дружинки, чиито членове са вече 1043. Отчетът беше представен от специалиста по лова инж.Сашо Василков. 

„Годината, която отчитаме, се характеризира като тежка и оказа значително влияние както върху работата на ц, така и за Националната ловна организация. Имам предвид здравните ограничения заради ковидпандемията, африканската чума по свинете, синия език по преживните, а също войната между Русия и Украйна, финансовата и икономическата криза и т. н. Въпреки това работата ни беше насочена основно за укрепване на организационното единство и правилното стопанисване на дивеча и рибата в предоставените ни ловностопански райони“. С тези думи започна инж. Василков.


„Ако не осъзнаем навреме необходимостта от съобразяване с природните закони и изискванията на дивечовите популации, ако не създадем условия за нормалното им размножаване и развитие, ако не се съобразяваме с принципа за равномерност и постоянство в ползването, ние никога няма да можем да ловуваме и да се радваме на плодовете на природата. Тук е мястото да кажем, че ловните дружинки на територията на общините Троян и Априлци стопанисват територия от 77 989,5 хектара“.

Специалистът по лова подчерта още в началото на доклада си, че добрият стопанин е разумният стопанин: „Народът неслучайно е казал: Каквото посееш такова ще пожънеш“. 

Инж. Василков направи дълбок анализ на отстрела на дива свиня, който в момента е почти нулев по обективни причини.

За 2022 година са отстреляни само 114 диви свине спрямо 2018 (годината преди африканската чума по свинете), когато бяха 1844. И постепенно броят намалява, като причините са от различно естество: 

„Строи се магистрала „Хемус“ – от полето няма да дойдат; през Балкана – от юг – не ги чакаме; от изток няма – и там много намаляха“ – беше обяснено по време на отчета.

В подкрепа на думите си „Добрият стопанин е разумният стопанин” Василков изрично изтъкна, че членовете на Управителния съвет приветстват неуморния труд на стотиците ловци и рибари, на ръководствата на дружинките и най-вече на техните председатели. Работата им заслужава поздравления за направата на автоматични хранилки, което значително помага за намаляване на разходите и за пестене на време. В няколко дружини се поддържат дивечови ниви, което спомага за увеличаване на фуражната база. Такива са дружините в Троян – 2, Велчево, Острец и др.

Адмирации заслужава работата им по подхранването на дивеча, по направата на хранилки, калища и други съоръжения.

Ловците и риболовците от Троянско порицаха свои членове за отстрела на свине над 60 кг, който ще затрудни популацията на дивата свиня след пагубната чума.

През последните години сърната показва устойчиви запаси, но след 2019 година болестта син език се появи в нашия регион и започна да нанася щети по преживните диви животни. Допустимият запас на сърната за Сдружението е 2791 броя (това е при таксацията до 2019 година), но тази пролет са изброени 2098, което е близо 75% от допустимия запас, по-малко, отколкото е необходимо. 

При елена допустимият запас е 360, а при таксацията е установено, че има 524 бр.

През изминалата година бяха разселени елени-лопатари в района на ловните дружинки във Велчево и Априлци.

При зайците също има повишена популация.. 

Беше дадена препоръка да се отстрелват хищниците, за да може да се предпазят всички други животни. Тук бе казано, че отстрелът им е много слаб. Най-много хищници са отстреляни в ловно-рибарските дружини във Врабево, Борима, Добродан, Велчево, Орешак.

Беше споделена и необходимостта от по-голямо внимание към пернатите. За увеличаване на фазаните не се пропуска разселването им. С разпореждане на ИАГ разселването на фазан вече задължително ще става чрез доотглеждането им във волиер.

През 2021 година са закупени по 5000 бр. балканска пъстърва от ПС „Тошков чарк“, които са разселени в горното течение на река Топля по указание на ИАРА, а през 2022 година – 3000 броя шаран в стопанисвания от сдружението язовир Ледево, а една малка част в р. Осъм по заповед на ИАРА. 

Бе подчертан също, че е наложително да бъде възстановено риболовното училище.

В края на годината в касата на дружеството има добри финансови показатели, отчете Василков, което бе потвърдено от Матю Матев, член на Контролно-ревизионната комисия на Ловно-рибарското дружество в Троян

Приходите се набират главно от членски внос, а разходите са насочени главно към следните дейности: ловностопански дейности, разходите за организацията и управлението на стопанска дейност. 

Инж. Сашо Василков очерта и основните приоритети за работата си през 2023 г.: поддържане на ефективна система на необходимата хранителна база; намаляване на броя на хищниците; африканската чума по свинете; разселването; ловната кинология и други.

Други точки от дневния ред бяха определянето на размера на членския внос. Бяха разисквани проблеми, свързани с отстрела на елена, дивата свиня и др. 

Бяха определени и делегатите за общото събрание през месец юни – това ще са председателят Минко Акимов, инж.Сашо Василков и Радион Стратев.

Гости на събитието бяха Добромир Нейков, директор на ДЛС Русалка – Априлци и Марин Багаров, директор на ТП ДГС – Борима.


Reed more